ul. Paderewskiego 10/12,   10-314 Olsztyn,   tel. 089 526-79-91,   e-mail: sekretariat@zseh.pl

www.zseh.pl
w Internecie

Data ostatniej aktualizacji:
2011-04-01

Start

Rekrutacja

Szkoły

Kadra

Matura

III Międzyszkolny Konkurs Fryzur Wieczorowych
i Modelowania Fryzur Klasycznych Męskich

16.03.2011 roku Zespół Szkół Ekonomiczno-Handlowych w Olsztynie był już po raz trzeci organizatorem i gospodarzem międzyszkolnego konkursu fryzjerskiego, w której zmagali się adepci fryzjerskiej sztuki – klas fryzjerskich ze szkół województwa warmińsko-mazurskiego.

Do konkursu przystąpiło 19 młodych uczestników z Bartoszyc, Działdowa, Elbląga, Olsztynka i Olsztyna. O godz. 10.00 stanęli do rywalizacji.

W tej edycji można było wybrać jedną z dwóch konkurencji, tj. fryzurę wieczorową lub klasyczną męską. Celem konkursu było wyłonienie młodych, obiecujących fryzjerów, jak również stworzenie giełdy pracy dla uczniów kończących szkołę. Była to też niepowtarzalna okazja do zaprezentowania swoich umiejętności.

Uczestnicy startujący w konkurencji „Fryzura wieczorowa” musieli zaprezentować własną, dobraną do kształtu twarzy, kreatywną interpretację fryzury wieczorowej i przedstawić ją na główce treningowej. Uczniowie mieli możliwość wykorzystania elementów dekoracyjnych i stosowania dopinek.

Również zawodnicy startujący w drugiej konkurencji – „Fryzura klasyczna męska” musieli wykazać się nie mniejszymi umiejętnościami podczas jej wykonywania. Tutaj głównie oceniano czystość, estetykę oraz dostosowanie stroju do klasyki.

Na nasz konkurs przybyło wielu znamienitych gości, między innymi pani kurator Grażyna Przasnyska , pani prezydent Małgorzata Bogdanowicz, z zaprzyjaźnionej Szkoły Policealnej „Medyk” pani dyrektor Barbara Drygas, pan Krzysztof Bukowski – dyrektor Cechu Rzemiosł Różnych w Olsztynie.

W komisji sędziowskiej zasiedli: pani Lucyna Zienkiewicz – reprezentująca Ogólnopolską Branżową Komisję Fryzjerów przy Związku Rzemiosła Polskiego w Warszawie, pan Aleksander Stankiewicz – trener Kadry Narodowej Fryzjerów, pan Adam Przybysz – laureat wielu konkursów fryzjerskich oraz mistrz świata pan Andrzej Matracki, którego gościliśmy po raz pierwszy.

Młode talenty spisały się na medal. Spod rąk uczniów zaczęły wyłaniać się pomysłowe fryzury, które wymagały dużych umiejętności twórczych. Każda z nich to osobna opowieść .

Zespół muzyczny wykonał cztery utwory. W skład grupy wchodzili: Patrycja Górska z klasy 3 LPS (liceum profilowane) – wokal, Dominika Jurkowlaniec z klasy 3 TE „A” (technik ekonomista) – wokal, Damian Jabłoński z klasy 4 TI (technik informatyk) – perkusja i wokal, Andrzej Stachowiak z klasy 1 TI (technik informatyk) – gitara, Kuba Janczewski z klasy 1 TL (technik logistyk) oraz Maciej Dębowski z Zespołu Szkół Ekonomicznych. Nad pracą zespołu czuwała pani Małgorzata Topolewska-Micek.

Uroczystość prowadziły: Magdalena Chrostowska - 1 TL (technik logistyk) i Ewa Nowalińska – 2 TI (technik informatyk).

Klasa 1 „C” w składzie: Beata Adamiak, Wioletta Borawska, Weronika Chmielewska, Martyna Długołęcka, Monika Dudzińska, Karolina Durczak, Malwina Dziakońska, Urszula Filipek, Karolina Frankowska, Ewelina Giruć, Elwira Godlewska, Martyna Gryko, Magdalena Horba, Martyna Jastrzębowska, Marta Kaczmarczyk, Anna Kap, Beata Madziar, Małgorzata Magda, Karolina Michalik, Sylwia Nicgorska, Paulina Oleksiak, Malwina Pieńkowska, Karolina Pietruczenik, Jowita Przetak, Anita Suwińska, Marta Trzcińska, Karolina Wołowiec i Beata Zapust pod kierunkiem pani Jolanty Piotrowicz wspólnie przygotowała układ taneczny „Cztery pory roku”. Wykonały do niego profesjonalną stylizację: fryzury, makijaż i piękne suknie, z materiałów, które otrzymaliśmy z firmy Studio Firanowe Elżbiety i Waldemara Jagiełłów.

Uczniowie z klasy II „D”: Paulina Strzemiłowska, Karina Serowiec, Klaudia Piecka, Łukasz Suchecki, Krzysztof Majchrzak, Cezary Tymosiak , II „C” – Ewa Henszel, Monika Horba, Magdalena Kowszun, Anna Galera, Anna Kibak, Roksana Kwaśnik i I „C” – Karolina Długołęcka, Anita Suwińska, Elwira Godlewska, Martyna Jastrzębowska, Karolina, Michalik, Weronika Chmielewska przedstawili pokaz mody ekologicznej damskiej i męskiej. Do wykonania strojów użyto folii, papieru toaletowego, gazety, tapety, płyt kompaktowych. Kreacje przygotowano pod okiem pani Jolanty Piotrowicz.

Podczas konkursu nie zawiodła również publiczność, która bardzo licznie przybyła, aby podziwiać zmagania młodych fryzjerów.

Spośród 19 uczestników, którzy przystąpili do rywalizacji, komisja konkursowa nagrodziła sześć osób. Zwycięzcy I miejsca:

fryzura wieczorowa – Monika Horba, kl. II „C” z naszej szkoły,

fryzura klasyczna – Piotr Szumacher z Olsztynka.

Otrzymali oni puchary wręczone przez dyrektora szkoły, dyplomy i nagrody ufundowane przez sponsorów.

Zdobywcom I i II miejsca wręczono nagrody rzeczowe i dyplomy.

W fryzurach wieczorowych II miejsce zdobyła Patrycja Nastaga, a III – Justyna Szczerbowicz. Obydwie chodzą do klasy II „D” w naszej szkole.

W konkurencji „Fryzura klasyczna męska” zdobywcą II miejsca była Marta Szumacher z Olsztynka, a III – uczennica naszej szkoły Patrycja Sosnowska z kl. III „C”.

Przedstawiciel Rady Rodziców i właścicielka firmy ekskluzywnych kosmetyków wręczyli swoim faworytom nagrody specjalne.

Pomysłodawcą i organizatorem imprezy była pani Jolanta Piotrowicz, zaś osobą ją wspierającą pani Małgorzata Topolewska-Micek. Szczególne podziękowania należą się pani Joannie Karłowicz za przygotowanie poczęstunku dla uczestników i gości. Za pomoc w przygotowaniu oprawy konkursu dziękujemy również pani Ewie Jakubowskiej, pani Izabeli Radek, panu Krzysztofowi Kukiełce i pani Edycie Chodań.

Na zakończenie konkursu odbyła się sesja zdjęciowa wszystkich uczestników.

Jolanta Piotrowicz

Foto: Michał Nyga
(kl. 1 Technikum Informatyczne)

Wszystkie zdjęcia w pełnej rozdzielczości można znaleźć w galerii.

Projekt i wykonanie: Zdzisław Niewiadomski